Regények

A George Eliot csupán egy írói álnév, amit Mary Anne Evans használt, hogy regényeit megjelenthesse. Eliot korának egyik legfontosabb irodalmi személyisége volt. Middlemarch címen megjelent mesterműve nem csupán a kor Angliájának kiválóan megrajzolt társadalmi képe, de az irodalomtörténet fontos mérföldköve is egyben. Szigorú protestáns neveltetése ellenére fellázadt, és megtagadta az egyházat.

A Vizimalom című könyvét megfilmesítették.

Kiadó: 
Európa Könyvkiadó
Kiadás éve: 
1966

‘If life had no love in it, what else was there for Maggie?’

Brought up at Dorlcote Mill, Maggie Tulliver worships her brother Tom and is desperate to win the approval of her parents, but her passionate, wayward nature and her fierce intelligence bring her into constant conflict with her family. As she reaches adulthood, the clash between their expectations and her desires is painfully played out as she finds herself torn between her relationships with three very different men: her proud and stubborn brother, a close friend who is also the son of her family’s worst enemy, and a charismatic but dangerous suitor.

Kiadó: 
Penguin Books Ltd
Kiadás éve: 
1992

Volt egyszer egy malom Kalotaszentkirályon, a zentelki régi vízimalom. Kalotaszentkirály és környéke, Kalotaszeg hosszú évek óta még a cucilizmusként emlegetett diktatúra éveiről van szó a kolozsvári írók, művészek menedéke volt. Csiki László is itt vett malmot magának, amit aztán, mielőtt Magyarországra költözött volna a nyolcvanas évek elején, Kántor Lajosnak adott el (azelőtt közös tulajdonuk is volt). Csiki átköltözött, majdnem egészen egy évtized múlva megtörtént, ami történt, forradalom vagy rendszerváltás Romániában, és elkezdett visszajárni, mert akkor már mehetett.

Kiadó: 
Noran Libro Kft.
Kiadás éve: 
2010
Ár: 
1 416 Ft

Részlet a könyvből: Talán nem rendes dolog, ha most elmesélem, hogyan úsztatta el a nagyapám a malmot, de talán mégis rendes. Akkor is, ha rossz fényt vet a famíliára. Hogy valami tisztességes-e, vagy tisztességtelen, az attól függ, hol van az ember - de hát én vajon hol vagyok? -, a mesélést meg egyszerűen csak el kell kezdeni. Én azt hiszem, nincs is az egészen rendjén, ha az ember olyan nagyon pontosan tudja, mit akar elmesélni, és miből mennyit. Az ilyesmi nemigen vezet jóra.

Kiadó: 
Kriterion Könyvkiadó
Kiadás éve: 
1983
Ár: 
590 Ft