Lakna Ön egy romantikus vízimalomban? Ingatlanok festői környezetben

Vízimalmot vehetünk a Balaton-felvidéken

A Balaton-felvidéken kevésbé ismertek az Eger-víz patak régi, akár több száz éves vízimalmai, amelyek közül most több is eladó. Az Eger-víz Pula mellett ered, a Nagyvázsony és Tapolca közötti törésvonalat követi, majd Badacsonytördemic érintésével ömlik a Balatonba. A patak mentén Vigántpetendtől Gyulakesziig 30-nál több lisztre őrlő és deszkametsző malmot építettek. Házi Erzsébet, a Balatonproperty-Keszthely Kft. társtulajdonosa három régi vízimalmot is árul. Kérdésünkre elmondta, hogy az a különleges ezekben a malmokban, hogy mindegyik más és más, mintha saját személyiségük lenne. Az egyik gyöngyszem egy Tapolca közeli vízimalom, amelyet még 1905-ben építtetett a keszthelyi Esterházy család. Az 1300 nm-es épületet 99 millió forintért árulják. A malmot a ’60-as években részlegesen felújították, majd a teljes körű renoválásra 2004-ben került sor. Étteremként működött a legutóbbi időkben, de mellette panziónak is használható, de ipari tevékenységre is alkalmas.

Tapolca közelében, az Eger-víz patak mentén még egy vízimalom eladó 225 millió forintért. Ez egy jelentős épületegyüttes része, hiszen itt a két vízimalom mellett lakóépület, magtár és egyéb gazdasági épületek is találhatók. A beépített terület megközelíti a 2000 nm-t. Az épületekhez tartozik egy 6,5 hektáros birtok is részben szántóval, réttel, legelővel, erdővel és halastóval. Házi Erzsébet a felújítandó ingatlanokat főként céges vásárlónak ajánlja, később panzióként is üzemeltethető vagy egyéb rendezvényközpontnak használható. De akár a malom eredeti funkciója is visszaállítható, hiszen közvetlenül a víz mellett helyezkedik el.

Több száz éves épületek

A Balaton-felvidéki Hegyesden, vagyis az egyik tanúhegy lábánál egy újabb vízimalom keresi új tulajdonosát. A 200 éves épületet 65 millió forintért kínálják. A malom 120 nm alapterületű, háromszintes, tartozik még hozzá egy 40 nm utólag épített lakrész is. Az ingatlan lakásfunkcióra és vendégfogadásra egyaránt alkalmas, de akár ismét malomként is működtethető, hiszen megvannak az eredeti műszaki berendezések. A jelenlegi birtokosai borászattal foglalkoznak, erre a célra az alsó szintet használják. A korhű épületben láthatók a régi fagerendák, a belső kialakítás is a múltat idézi. A romantikus, parkosított 2700 nm-es terület közvetlen az Eger-víz patak mellett található.

Még mindig a Balaton-felvidéken járunk, pár kilométert haladunk Hegyesdtől Kapolcs irányába, és máris Monostorapátiban találjuk magunkat. Itt az Eger-víz völgyében egy felújított vízimalom 47 millió forint ellenében várja új gazdáját mintegy 2 és fél hektáros birtokon. Az épület egy szigeten található, míg a patak túlsó partján már a nemzeti park vadregényes tája kezdődik. A 830 nm-es összalapterületű téglából és tufakőből épült malom korszerűen van felújítva, de a régi vastag falak és a szűk lőrésszerű ablakok a történelmi múlt világát idézik. A több száz éves malmot egy dél-tiroli család építtette az 1700-as évek elején, amit jelenlegi tulajdonosa felújított. Alkalmas panziónak, többgenerációs családi háznak, nyaralónak, oktatási központnak, vagy akár vadász- és vendégháznak is.

Napelemes malom

A Monostorapáti és Kapolcs közötti útszakaszon szintén a patak mentén a hajdani, híres Löffler Géza malma eladó 150 millió forintért. A háromszintes épületet felújították. Szintenként a lakóépület 115 nm-es, így összesen kb. 350 nm az összalapterület. A 1,4 hektáros földterületen ezen kívül több kiszolgáló, gazdasági épület is található. Fedett parkoló, kemence, teniszpálya és hatalmas borospince. Környezetében fekszik egy ősfákkal, tujákkal, pisztrángos patakkal körülölelt sziget, kis tóval. Napelemmel és vízi energia felhasználásával nyernek áramot. Kifejezetten alkalmas panziónak, állattartásra, többgenerációs családi háznak, nyaralónak, de akár természetgyógyász, oktatási központnak is.

Középkori vízimalom Nagyvázsonynál

Ha azonban valakinek kevesebb pénze van, de mindenképpen vízimalmot szeretne, körülnézhet Nagyvázsonyban is. Itt az erdő mellett mindössze 17,2 millió forintért eladó egy 182 nm-es, vastag kőfalakkal rendelkező történelmi vízimalom. Az 1480 körül épült malom az ötvenes évekig látta el funkcióját. A Kinizsi vár és a pálos Szent Mihály kolostor között helyezkedik el. A pálos rend birtokához tartozott, középkori forrásokban említik. Azért ennyire olcsó, mert erősen felújítandó. A 720 nm-es telken található épület külső alapterülete 182 nm, fele lakás, fele pedig malom. A malom belül fa szerkezetű, a pincében pedig még ott van a malomkerék tengelyének belső része és a rajta levő fogaskerék.

Debrecenben egy igazi nagyágyú!

De nemcsak a Balaton-felvidéken árulnak malmot, hanem Debrecen belvárosában is. A Böszörményi úton egy 1864-es építésű műemlék jellegű malomépület eladó 250 millió forintos áron. A monumentális és lenyűgöző épületkomplexum egy 1049 nm-es telken fekszik. Egy 2010-es szakvélemény szerint az ingatlan tehermentes értéke 204 millió forint. Darázsi Csaba, a Ban-Mil Ingatlanközvetítő Kft. munkatársa elmondta, hogy óriási előnye az épületnek, hogy egy uniós pályázaton 250 millió forintos támogatást nyert. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel a jelenlegi tulajdonos már alá is írta a támogatási szerződést, ez alapján az első részletet már kiutalták. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal még 2006-ban engedélyezte a malom belső átalakítását, felújítását, szerkezeti megerősítését. A projekt szerint egy 24 szobás szálloda alakítható ki a malom részleges átépítésével.

Forrás: ingatlanmagazin.com ››