Malomépítészeti tárlat Ráckevén

Hagyományos malmok a Kárpát-medencében címmel nyílik kiállítás a Pest megyei településen.

A Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága- „Árpád” Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóhely és a Ráckevei Molnár Céh Alapítvány szeretettel meghívja Önt és Kedves Családját, Barátait a Hagyományos malmok a Kárpát-medencében című nemzetközi malomépítészeti kiállítás megnyitójára 2011. március 11-én 18 órára az „ÁRPÁD” MUZEÁLIS GYŰJTEMÉNY ÉS KIÁLLÍTÓHELYRE (Ráckeve, Kossuth Lajos u. 34.)

A kiállításon köszöntőt mond:  Dr. Habil Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatója.

A kiállítást megnyitja: Dr. Selmeczi Kovács Attila egyetemi tanár, Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszék.

A kiállítást rendezte: Dr. Balázs György kandidátus, a Néprajzi Múzeum főmuzeológusa, a Magyar Molinológiai Társaság elnöke, Dr.Ozsváth Gábor Dániel PH.D. néprajzkutató, a Magyar Molinológiai Társaság tagja, Tamás Péter gépészmérnök, malomgép-felújító

Hagyományos malmok a Kárpát-medencében (kézirat)

„A Kárpát-medence etnikai sokszínűsége, a kulturális egymásra hatás közös, védendő örökségünket képezi. Különösen igaz ez az évszázadok során kialakult szellemi, tárgyi, település-szerkezeti hagyományvilágra. A Kárpát-Medence a 19. század végéig a jó minőségű acélos búzája, valamint az azt feldolgozó kiváló malmainak köszönhetően világhírnévnek örvendett, lisztje messze földön keresett volt. A nagy kiterjedésű búzamezőket övező magas hegyek sebes patakjai a patakmalmok százait hajtották. A nagy folyókon füzérekbe fűzve sorjáztak a hajómalmok, az alföldi, dombsági jó széljárta települések határában a szélmalmok „hányták a cigánykerekeket”, a szélben, vízben szegényes tájakon a ló vontatta malmok sátrai nyújtottak helyszínt a közügyek megtárgyalásra, a folyó menti városok, uradalmak fő bevételi forrásának számított a malombér. A malomiparnak és technológiának a 19. század közepén lezajlott forradalmi átalakulását követően is egészen a 20. század közepéig versenyben maradtak a hagyományos malmok.” …. „Most egy olyan korban, amikor az emberek figyelme a megújuló energiaforrások felé fordul, célunk hozzájárulni, hogy a nagyközönség megismerje, megértse a természetes és épített környezetünk értékeit. Rá kívánunk világítani többek között arra, hogy a máig működő, népi malomszerkezetek fontos előképei napjaink ipari létesítményeinek.” ….. „A kiállítás az utóbbi két évszázad kárpát-medencei malomépítészetét mutatta be archív és recens fényképfelvételek, tervek, térképmásolatok, valamint tárgyi emlékek bevonásával. A tárlat területileg átfogta az egész Kárpát-medencét a moldvai Csángóföldtől a Fertő-tó környékéig, az Avasságtól a Kazán-szorosig, a Csallóköztől a Bácskáig.”

Dr. Ozsváth Gábor Dániel Ph.D. Etnográfus

A kiállítás 2011. március 11-től május 8-ig tart nyitva.

Látogatható: Hétfő kivételével minden nap: 13.00-17.00 óráig.
Délelőtt előzetes bejelentés alapján csoportos látogatókat is fogadunk!
Tel.:06-24-519-035.
E-mail:jaki.reka@pmmi.hu

TÁMOGATÓK:

  • NKA Építőművészeti Kollégiuma
  • OTKA
  • Ráckeve Város Önkormányzata
2011. március 11., péntek (Egész nap)-2011. május 8., vasárnap (Egész nap)