Vízimalmok útja Röjtökmuzsajtól Velemig

A Vizek évében még a csapból is… folyóvíz, állóvíz, vadvíz, forrásvíz, gyógyvíz, termálvíz vagy éppen ásványvíz folyik. De miért nem beszélünk a vízimalmokról is? A becses ipartörténeti emlékek a letûnt évszázadok hangulatát, életmódját idézik meg a mai kor embere számára.

Az ember ősidőktől fogva arra törekszik, hogy a természet erejét a saját hasznára fordítsa. A Nyugat-Dunántúlon csörgedező folyókat, patakokat is munkára fogták az itt élők. Zala megyében a XIX. század második felében sorra épültek a vízimalmok, a Zala folyón és a Kerkán több mint húsz malom üzemelt. Jelenleg négy vízimalmot tekinthetünk meg a régióban. Utunk első állomása a Soprontól mindössze 18 kilométerre fekvő Röjtökmuzsaj.

Az 1670–1680 között épült vízimalom igazi kuriózum, hiszen egyharmad része cölöpökön áll. A kétszintes 140 négyzetméter alapterületû mûemléket 2004-ben a legapróbb részletekig – vízkeréktől a kőhalmon át a hengerszíjakig – eredeti állapotában állították helyre. Az öreg malmot mûködés közben is megtekinthetjük, sőt kívánságra friss kenyeret is sütnek a vendégeknek. A kivétel nélkül eredeti gépekkel, berendezésekkel berendezett múzeum a magyar malomipar történetének meghatározó szakaszait mutatja be.

Fertőrákos szintén gyönyörû vízimalommal büszkélkedhet, amelynek homlokzatán napóra és Madonna- kép látható. A barokk stílusú, egykori püspöki vízimalom a XVII–XVIII. században épült, udvarán régi, a malomban használt tárgyakat állítottak ki. Velemben a Schulterféle vízimalom várja a látogatókat (nevét az utolsó molnárairól kapta). A malom napjainkban szépen helyreállított múzeum, de képes még a gabona őrlésére is.

Az építményt az 1900-as évek elején lebontották, majd újraépítették, 1956-tól mûemlék. Szécsiszigeten a Szapáry– Andrássy vízimalom nyújt felejthetetlen élményt. 1690- től a falu a Szapáryak, később az Andrássy-család tulajdona, ez utóbbi família létesítette a vízimalmot is, amelynek teljes körû rekonstrukciója 2006- ban fejeződött be. Az építményt eredeti formájában újították fel, s benne múzeumi kiállítótereket, körülötte pedig ökokertet alakítottak ki.

Megjelent: Itthon Otthon Van, 2008. március

Forrás:http://itthonotthonvan.hu/cikkek/18764/vizimalmok_utja_rojtokmu...

Publikálás dátuma: 
2008. március 14., péntek