Pályázat diákoknak

Kedves Diákok!

Felhívást teszünk azok felé a diákok felé, akik szeretik a vízimalmokat, szeretnek fotózni, szeretik a régi épületeket, szeretik a szép tájakat, szeretnek gyűjteni, rendszerezni, hogy segítsenek összegyűjteni a Kárpát-medence összes vízimalmát.

Hamarosan vége a tanításnak, és megkezdődik a nyári szünet. Ha alkalmatok adódik barangolni az országban és a határokon is túl, szeretettek fotózni, és szeretitek a vízimalmokat, a hozzájuk tartozó környezettel és élővilággal együtt, akkor ez a pályázat nektek szól. Nem kell mást tennetek, csak regisztrálni a vizimalmok.hu oldalon, és feltölteni az általad készített fotókat és leírásokat. Kérjük feltétlenül figyelj a következő szempontokra:

 • ha van kedved és inspirációd készíts olyan képeket, amiken keresztül a te benyomásaid tükröződnek, és elsősorban az épületek és a környezetük esztétikáját emelik ki. Készülhetnek a képek különleges időjárási viszonyok között, pl.: vihar előtt, naplementekor, hajnalban, borús időben, ködben, napsütésben, készíthetsz tájfotókat, természetfotókat, a vízimalmok közvetlen közelében élő állatokról, növényekről. Készíthetsz fotókat azokról az emberekről, akik a vízimalmokban laknak, akár mind a mai napig használják a vízimalmot. Ez utóbbi esetben kérd meg a hozzájárulásukat, hogy a honlapon név nélkül, vagy névvel együtt szerepelhetnek-e?
 • amennyiben megoldható, az feltétlenül készíts képet alábbiakról: Az épület mind a négy sarkának irányából kb.20m-ről, mind a négy homlokzatról minél merőlegesebben, a vízikerékről kb. 10m-ről, kb. 1m-ről, a patakról, az épület belsejéről, belső berendezéseiről, szobáiról, mellékhelyiségeiről.
 • a fotókat számozd meg, illetve lásd el egy vagy két mondattal, amely alapján külső szemlélő számára is világossá válik, hogy a kép hol készült és a malom mely részét mutatja be. Pl.: 1. A vízimalom főhomlokzata, 2. A vízimalom második vízikereke, 3. A molnárház főhomlokzata, stb.
 • ha tudsz, írj egy minél részletesebb leírást a vízimalomról. Írj a történetéről, a tulajdonosairól, a hozzá fűződő érdekes eseményekről, írj a teljesítményéről (napi hány zsák gabonát őröltek benne), stb. mindenről, amiről tudsz. Ha nem teljes az információ ne zavarjon, küld el, amit összegyűjtöttél és még később is pótolhatóak az adatok. A gyűjtőmunkához levéltárakból, könyvtárakból, helyiek elmondásából szerezhetsz minél teljesebb információkat.
 • Gyűjts archív anyagokat is, készíts jó minőségű fotómásolatokat, vagy scanneléseket archív fotókról, térképekről, rajzokról. A gyűjtőmunkához szintén levéltárakból, könyvtárakból szerezhetsz be anyagokat, valamint, műemlékvédelmi hivatalokból, skanzenektől, építészeti egyetemek rajz és tervtárából, város és faluszépítő egyesületektől, régi képeslap gyűjteményekből, magánemberek fotó és térképgyűjteményéből, antikváriumokból szerezhetsz be másolatokat vagy akár értékes eredetiket.
 • lehetőség szerint GPS-sel határozd meg a vízimalom pontos földrajzi helyzetét, és küld el a koordinátáit is. Az is megoldás lehet, ha a Google Earth programban megtalált vízimalom linkjét küldöd el részünkre.

A pályamunkák elbírálása során a következő kategóriákban hirdetünk győzteseket, és ezen belül is 3 legjobb helyet.

 1. A legtöbb anyagot beküldők

  Itt az számít legtöbbnek, aki a legtöbb vízimalomról elküldi a fotókat, archív anyagokat (rajzok, régi képek), leírásokat. Vízimalmonként max. 30 db fotó küldhető, és fontos szempont, hogy ezen belül minél több oldalról legyen bemutatva az adott malom, tehát, a nagyjából ugyanonnan készült fotók összessége egy fotónak számít.

 2. A legszebb vízimalom fotók

  Az esztétikailag legszebb benyomást okozó képek kategóriája, függetlenül attól, hogy az adott malom teljesen felújított-e, vagy rom, vagy a kettő között valahol.

 3. Legszebb természetfotók

  Amennyiben vízparton készül a fotó, nem feltétel, hogy vízimalom legyen a közelében. Viszont amennyiben nem vízparton készül a fotó, feltétel, hogy a vízimalom épületéből látszódjon egy részlet a kép háttereként.

Előfordulhat, hogy további kategóriákban is meghirdetünk helyezetteket, amennyiben menetközben olyan szempont merül fel, amelynek értékelése fontossá válik. Ilyen lehet pl. az a kategória, ahol a legszebb történeti leírásokat beküldök szerepelnek. A pályamunkák elbírálását követően a nyerteseket a honlapon feltüntetjük, és közöttük ajándékokat osztunk ki, amelyeket vagy személyesen, egy rendezvény keretében, vagy pedig postai úton juttatunk el.