Rendezvények a Gútai Vízimalomban

A táj szépségének egyik fénypontja a 15. századból származó Békavár, melynek maradványai a mai napig megtalálhatók e térségben. A vár történetének rövid összefoglalója a romok által kialakult dombozaton elhelyezett tájékoztató táblákon található meg.

A környék tipikusan e tájra jellemző ártéri növényzete jó lehetőséget kínál az ifjúság „Ökológiai és természetvédelmi nevelésére“.
Az iskolás gyermekek mindegyik korosztálya részére jó terep az egy vagy akár többnapos természetvédő rendezvények megvalósítására. A résztvevők közvetlenül az ártéri erdő környezetében ismerhetik meg a természetadta energiák felhasználásának lehetőségeit, elődeink magasfokú kapcsolatát a természettel,valamint a népi architektúrát, beleértve a vízimalom működésének technológiáját.

A kis-csoportos gyermekek ittlétét az ún. öko-játékok színesítik. A program mellőzhetetlen része a csónakázás. 1991-ben kezdődött el az ifjúság itteni természeti oktatásának rendezvénysorozata, azóta Szlovákia sok-sok iskolája használta ki ezt a lehetőséget, sőt nemcsak belföldi, de külföldi iskolák is. Az érdeklődő iskolák előjegyzéseit egész évben fogadjuk /tavaszi és őszi időszakokra is/.
Táborozással egybekötött rendezvényeink főként az ökológiai, a népi mesterségeket ismertető és bemutató, meditácós, csónakázásos és természetvédelmi témákkal lehetőséget adnak a szerényebb anyagi körülményekkel bíró családok gyermekei számára is.

A nyári rendezvénysorozat május elsején egésznapos műsorral kezdődik, mely azután egész évben folytatódik. Helyet találnak itt különböző zenei rendezvények /www.hannafest.sk /, művészeti rendezvények, de nagy figyelmet fordítunk a népművészet és a népi hagyományok művelésére is /www.mlyncek.sk /. Két térséges gyermek-játszótér, röplabdapálya, csónakázásra és horgászásra alkalmas vizek ideális feltételeket biztosítanak a családi piknikek rendezésére, ahol biztosítva van az is, hogy tábortűzön, grillezőkön készíthessék el ételeiket, ezzel is kellemesebbé téve a természetben töltött szabadidőt.

A jókedv megteremtéséhez hozzájárul a „Malom-kocsma“, mely üdítőkkel, csapolt sörrel, a borok széles skálájával és a természetes anyagokból előállított likőrökkel várja vendégeit. A kínálathoz hozzátartozik a képeslapok, ajándéktárgyak, csemegék árúsítása is.
A „Malom-kocsma“ beltere a galériával többmint száz férőhellyel alkalmas a családi rendezvények, iskolai találkozók, vállalati ünnepségek megrendezésére.
A külterület négyszáz főnek biztosít ülőhelyet / melyet még bővíteni lehet/. Fedett pódiummal ellátva kitűnő hely a sport- és kultúrális napok megrendezésére akár nagyobb vállalatok, intézmények részére is.

Az Ámor nyila által eltalált romantikus lelkeknek itt jó lelhetőség tárul a lakodalmi mulatságok megrendezésére. A fiatal pár hintón is érkezhet az esküvői szertartásról és csónakon evezhet át a vízimalom csodálatos környezetébe.
A vízimalom kezdő és haladó csónaktúrázók részére kitűnő végcél abban az esetben, ha a vízitúra a Kis-Dunán vagy aVág folyón valósult meg.

A téli sportok kedvelőinek is jó alkalmat biztosít a vízimalom környéke. A Kis-Duna holtága és a malom melletti tó befagyott jege óriási terület a korcsolyázók és sí-futók részére.

A vízimalom egész évben látogói rendelkezésére áll, akik az újonnan felállított négy-nyelvű plakáton olvashatják a tájékoztatásokat. Az előre bejelentett látogatók természetesen szak-tájékoztatásban részesülnek.

A múzeum nyitvatartási ideje:
• nyári turista szezonban (május l.-től – október 15.-ig): 9.oo – 22.oo óráig
• téli szezonban (október 16.-tól - április 30.-ig): 12,oo – 22,oo óráig
Az előre bejelentett látogatók a fenti nyitvatartási időn kívül is megtekinthetik a múzeumot.
A múzeum megtekintésének díja:
1 EUR felnőtt személyek részére
0,5 EUR 15 éven aluli gyermekek részére

A vízimalom és környezetének ápolása, karbantartása és egész üzemeltetése a malom saját pénzeszközeiből történik, így kizárva azt a körülményt, hogy ez a gyönyörű létesítmény valamely politikai pártnak, mozgalomnak „ütőkártyája“ lehessen.
Azonban köszönettel fogadjuk azokat az adományokat azon támogatóktól, akik a nemes célok érdekében, a természet szeretete által érintve, őszinte hódolattal tudnak segítséget nyújtani.

Állandó kínálatunk:
Hajó malom Nemzeti kulturális emlék
A hajómalom megtekintése, előadás keretein belül, kb. 30 perc. Belépő: 1 Euro, Gyermek,diák és nyugdíjas belépő: 0,50 Euro
Ökológiai nevelés a természetben- az ártéri erdők ökoszisztémája

1992 óta rendszeresen megrendezésre kerül, évente több óvodás, általános iskolás, középiskolás és külföldi diák vesz részt benne. Két részletben zajlik: április-június és szeptember-október, szakember vezetésével. Az ártéri erdőkben való sétát kis tájékoztató táblák színesítik az itt élő növény- és állatvilágról. A vízimadarakat távcsővel figyelhetjük meg, a legkisebbeket pedig ökológiai játékokkal szórakoztatjuk. Egész napos itt tartózkodás esetén lehetőségük nyílik csónakázásra, lovaglásra, a háziállatokkal teli udvar bejárására, valamint a parasztház és a kis műszaki múzeum megtekintésére. Az ár az igénybe vett szolgáltatásoktól függ. Időpont egyeztetése szükséges, a következő telefonszámon: 00421-918-436-881 vagy 00421-908-781-146

Kemping
A kemping alkalmas kerékpáros turistáknak, a folyón érkező vízi turistáknak és hasonlók. A területen kiépített szociális lehetőségek állnak rendelkezésre- WC, zuhanyzók és tűzrakási lehetőség. Szállás saját sátrakban. A kempingre és a további szolgáltatásokra való igényét kérjük előre jelezze a következő telefonszámon: 00421-918-436-881

Csónak kölcsönzés
Szívesen csónakázna de nincs csónakja? Széles kínálatunkból biztosan talál az igényeinek megfelelőt: 2-3 személyes kenuk, 1-2 személyes sit-on-top és 1-2 személyes kajak. A csónakokat megegyezés alapján biztosítjuk. Tegye kellemesebbé a nyarat a Kis- Dunán való csónakázással! A kezdők számára képzést tartunk a Kis- Duna holtágán. A vízi táborozóknak szállást kínálunk a kempingben, az igényesebbeknek apartmanok állnak rendelkezésükre. Igény felmerülése esetén kérjük biztosítsa be magát az alábbi telefonszámon: 00421-918-436-881

Agroturisztika
Szerezzen gyermekeinek és magának vidám élményeket háziállataink között. Szállást nyújtunk, valamint bekapcsolódási lehetőséget a birtokon felmerülő munkákba. Mindemellett lehetőségük nyílik lovaglásra helyben, vagy a Vág partján egy hosszabb túra keretein belül, akár Komáromig is.

Családi és céges rendezvények
Nagyobb szabású családi vagy céges rendezvényt szeretne, de nem találja a megfelelő helyszínt? Mi biztosítjuk Önnek, távol a hétköznapok zajától, kellemes természeti környezetben.

Szeretne egy hétvégét barátaival tölteni ?
A gútai vízimalom kellemes környezetében igény szerint novembertől március végéig minden hétvégén szakember vezetésével hagyományos disznóvágást rendezünk. A disznótoros különlegességeket klasszikus kemencében sütjük meg. Egyúttal max.. 20 személy részére szállást is biztosítanak. Bővebb információ: 0918 436 881.

Forrás: http://www.vodnymlyn.sk/?lang=hu

 

 

 

Dátum: 
2011. október 15., szombat (Egész nap)