Küldetésünk

Minél teljesebb képanyaggal és leírásokkal bemutatni a Történelmi Magyarország összes létező vagy egykor létező vízimalmát, ez utóbbi csoportba beleértve az átépített, romos vagy teljesen eltűnt vízimalmokat is.

További célunk, hogy minél több jelenlegi és leendő malomtulajdonost inspiráljunk, hogy az épületét, az egykori külső megjelenésének megfelelően újítsa fel, helyreállítva a vízimalom legfőbb jellegzetességét, a vízikereket is.

Előzmények

Egyes felmérések szerint 1873-ban közel 30.000 malom működött a Kárpát-medence területén. S ebből körülbelül 20.000 vízimalom volt. Durván 30 évvel később 1906-ra lecsökkentek ezek a számok, elsősorban a gőzmalmok térhódítása miatt, akkorra az összes malom száma volt kb. 20.000, és ebből a vízimalom volt kb. 16.000 db. Napjainkig drasztikusan tovább csökkent a számuk, amiben elsősorban az '50-es évek esztelen pusztításai játszották a legnagyobb szerepet. Ennek legfőbb oka a magánvagyon megszüntetése volt. A vízimalmok felszámolása által olyan helyszínek találkozási szűntek meg, ahol az emberek korábban közösségi kapcsolatokat ápolhattak, véleményt cserélhettek egymással. "Jó esetben" miután elvették a tulajdonostól a házát és vagyonát, az épületet valamilyen formában megőrizték, lakásokat alakítottak ki bennük, rosszabb esetekben hagyták lepusztulni, belső berendezését, köveit széthordták, átadva az enyészetnek az egykor díszes és szép épületeket. Kivételt képeznek azok a malmok, amelyek valamilyen csoda folytán teljes berendezésükkel megmenekültek, valamint azok az egykori malomépületek, amelyeknek ugyan nincs meg a belső berendezésük, de az épületet gyönyörűen helyreállították, és újra a település, a táj díszévé lettek.

Értékközpontúság

A vízimalom az a tájelem, ahol a természet és az épített kultúra találkozik, és ebből a találkozásból egy esztétikai és kultúrtörténeti érték született. A vízimalmoknak hangulata van, és a közelükben megnyugodhatunk, megpihenhetünk és lelkileg feltöltődhetünk. Egy vízimalom rendezvényközpontként is funkcionálhat, közösségépítő szerepet kaphat. Egy vízimalom értéket képvisel, amely értéket őriznünk kell generációról generációra, a megmaradt vízimalmok megőrzésével, felújításával, vagy akár az elpusztult vízimalmok teljes rekonstrukciója által is.

Jelen céljaink

Jelenleg az egykori vízimalmoknak kb. a 10-edét (1500-2000 vízimalmot) lehet megtalálni, a többi már az enyészetté vált.

 1. A honlap küldetésének célja, hogy a még épségben meglévő vízimalmokat minél teljesebb módon (adatlappal, fotókkal, archív anyagokkal, térképekkel, leírásokkal) bemutassa, valamint a már eltűnt vízimalmokról is amennyi információt csak lehet, összegyűjtsön és közkinccsé tegyen.
 2. A honlap hiánypótló abból a szempontból is, hogy a vízimalmokat egy olyan átlátható rendszerbe teszi, amelyben több kategóriából, eltérő szempontok szerint lehet adatot gyűjteni. Átláthatóvá válik, hogy egy-egy patakon vagy folyón hol és egymáshoz képest hogyan helyezkedtek el a vízimalmok, és név szerint, állapot szerint vagy hasznosítás szempontjából is rájuk kereshetünk.
 3. A gyűjtőmunkába igyekszünk bevonni a társadalom minél szélesebb rétegét, pályázatokat tervezünk diákok számára, aminek a keretében az év során, ezen belül is elsősorban a nyári szünetben, egy társadalmilag hasznos értékteremtő munkában vehetnek részt.
 4. Továbbá célunk, hogy inspiráljuk azt a szándékot, amelynek keretében egyre többen, egyre több régi szép épületet állítanak vissza régi formájában a tulajdonosaik.
 5. Célunk, hogy inspiráljuk és segítsük a malomtulajdonosokat, hogy az épület felújításán túl, ha a belsőt nem is állítják vissza (érthető és praktikus okokból), akkor legalább a vízimalom legfőbb külső jellegzetességét, a vízikereket rekonstruálják.
 6. Továbbá célunk, hogy egy olyan fórumot hozzunk létre, ahol a vízimalmok iránt érdeklődő emberek egymással kapcsolatokat hozhatnak létre, a közös érdeklődésük tárgykörében véleményt és információt cserélhetnek.
 7. A honlapnak készül egy ingatlanforgalmazói eleme is, amelyen keresztül eladó vízimalmokat lehet meghirdetni, illetve olyan hirdetésekre linkelni ahol eladó vízimalmok szerepelnek. Ezek bemutatásában mindenki segítségére számítunk.
 8. Az oldalunk továbbá részletesen bemutatja, hogy egy teljes körű vízimalom felújítás miből áll. Mire kell készülnie annak, akiben megérik ez az elhatározás, és belevág egy ilyen értékteremtő munkába.
 9. A felújításhoz kapcsolódóan igyekszünk felsorolni azokat a hivatásos és amatőr 'malomkedvelőket', akik az épületek külső/belső felújításában szakértelemmel bírnak. Tőlük szélesebb körű és pontosabb információk nyerhetőek, mint az esetleges szakkönyvekből, hiszen saját tapasztalattal bírnak a rekonstrukció terén. Mód nyílik a velük való személyes kapcsolatfelvételre, ill. a felújítási munka során való személyes kapcsolattartásra, szakmai támogatottságra.
 10. A mai világban egyre jobban előtérbe kerülnek az alternatív energiaforrások. Egyre több ember érzi a kiszolgáltatottságot a nagy energia szolgáltatókkal szemben, és keresi azokat a megoldásokat, ahogy függetleníteni tudná magát ezektől a rendszerektől. Az energiatermelésnek egy jó megoldása lehet a patakparti ingatlantulajdonosok számára, ha a patak erejét kihasználva energiatermelő eszközöket helyeznek el. Ezek bemutatása is a honlap célja, és ez a szempont is segítheti a folyóvíz közeli élet népszerűsítését.
 11. Az egyre gyakoribb árvizek káros hatásainak csökkentésében is nagy szerepet játszhatnának a helyreállított vízimalmok. Célunk, hogy a korábbi ilyen jellegű szerepükre is felhívjuk a figyelmet.